Veelgestelde vragen

De beste voorbereiding op uw grote avontuur in Afrika is het doornemen van ons uitgebreide informatiepakket. Hier vindt u veel informatie, zoals een paklijst tot informatie over geld en pinautomaten en nog veel meer….

Voorbereid op reis

Waarom moet ik voor ShapShap Reizen kiezen?

 1. We hebben zorgvuldig een selectie gemaakt van de meest populaire Groepsreizen, 4x4 safari’s, Trektochten en Avonturen voor de beste prijs zonder dat we inleveren op hoge standaarden.
 2. We streven ernaar om onze cliënten de beste prijs te geven. Wanneer u dezelfde reis op een andere website goedkoper vindt zullen we ons best doen om u deze reis voor nog eens 5% goedkoper aan te bieden. Neem ook gerust een kijkje op onze Kortingspagina voor meer informatie.
 3. We steunen en doneren een percentage van onze winst aan organisaties die de wereld een betere plek proberen te maken... dus indirect helpt u de minderbedeelden, het milieu en daarnaast steunt uw geld ook het behoud van de natuur en wilde dieren.
 4. Tenslotte hebben we als reisleiders gewerkt op vele reizen die we aanbieden en u zult zeker voordeel hebben van onze reiservaring - we zijn zelfs naar de top van de Kilimanjaro geklommen- de hoogste berg in Afrika!

Is het veilig om te boeken bij ShapShap Reizen?

Ja, ShapShap Reizen is een onderdeel van de ShapShap Travel Group, welke geregistreerd is bij de *GGTO (onder nummer 1291) en de *VvKR (onder nummer 13060). De ShapShap Travel Group is in januari 2007 opgericht. We werken alleen samen met de beste, geregistreerde en verzekerde operators in Afrika zodat u optimaal kunt genieten van uw reis.

*De GGTO (het Garantiefonds voor Gespecialiseerde Touroperators) biedt Garantie aan consumenten die een reis boeken bij een van bij haar aangesloten touroperators. Dit houdt in dat de consument het reeds betaalde deel van de reissom terugkrijgt indien de aangesloten touroperator in financieel onvermogen komt. 
Door op het logo te klikken krijgt u meer informatie.

*De VvKR (Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties) komt op voor de belangen van kleine, vaak specialistische reisorganisaties. Via de VvKR bundelen we onze krachten en delen we onze expertise om zowel voor de reisorganisatie als de consument tot een zo groot mogelijke zekerheid en tevredenheid te komen. 
Door op het logo te klikken krijgt u meer informatie.

Hoe werken de prijzen? 

Groepsreizen: De meeste groepsreizen worden aangegeven in Zuid-Afrikaanse Randen (ZAR). Op de website vindt u bij elke reis een "currency converter", een zogenaamde valuta calculator. Dit kunt u gebruiken als richtlijn. Wanneer u een reis boekt wordt het Zuid-Afrikaanse bedrag omgerekend naar Euro’s. We gebruiken hiervoor de gemiddelde wisselkoers van de voorafgaande 7 dagen voor boeking. Kijk voor meer informatie onder "Betaling en Factuur" in de Algemene Voorwaarden.

Kilimanjaro en Tanzania Safari's: De prijzen van de trektochten op de Kilimanjaro en de safari’s in Tanzania worden in Amerikaanse Dollars (U$) aangegeven. Wanneer u een reis boekt wordt het Amerikaanse Dollar bedrag omgerekend naar Euro’s. We gebruiken hiervoor de gemiddelde wisselkoers van de voorafgaande 7 dagen voor boeking.

Wat is de eenpersoonstoeslag?

Kampeerreizen: Als u geen tent of kamer wilt delen met iemand anders tijdens de reis, kunt u aanvragen om de eenpersoonstoeslag te betalen en dan proberen wij ervoor te zorgen dat u een eigen tent of kamer heeft. Bijna iedereen tijdens een reis deelt een tent of kamer met iemand van hetzelfde geslacht.

Hotelreizen: Wanneer u alleen reist op een van onze hotelreizen is de eenpersoonstoeslag verplicht. U heeft dan tijdens de reis elke nacht uw eigen kamer.

Kilimanjaro: Wanneer u de trektocht op de Kilimanjaro alleen boekt, is de eenpersoonstoeslag verplicht. U heeft dan uw eigen kamer voor en na de trektocht.

Let op: Als u tijdens de trektocht geen tent wilt delen met iemand van hetzelfde geslacht dan kunt u een verzoek doen tot betaling van een aanvullende eenpersoonstoeslag, zodat u tijdens de trektocht uw eigen tent heeft.

Hoe boek ik een reis?

Stap 1: Voordat u een boeking maakt dient u eerst contact met ons op te nemen, zodat wij de beschikbaarheid van de reis voor u kunnen nagaan. Vervolgens reserveren wij voor minstens 7 dagen een plek voor u, zodat u kunt nagaan of de vertrekdatum u goed uitkomt en u alvast naar vluchten kunt gaan kijken.

Stap 2: Wanneer u de reis wilt boeken is de volgende stap om een boekingsformulier in te vullen. Wanneer een boeking uit meerdere personen bestaat is het de bedoeling dat elke persoon een boekingsformulier invult. Zorg ervoor dat u dit formulier volledig invult en dat uw naam hetzelfde is als de naam in uw paspoort.

Hoe betaal ik een reis?

Betaalmogelijkheden

Optie 1: De beste manier om een van onze reizen te betalen is door middel van een directe banktransfer. In de factuur, die wij u sturen, staan alle details die u nodig heeft.

Optie 2: Het is ook mogelijk om te betalen met uw creditcard, maar houdt u er rekening mee dat er dan een extra toeslag van 5% bovenop de prijs komt. Er zal een factuur naar u worden toegestuurd vanaf ons PayPal account. U heeft hiervoor zelf geen PayPal account nodig.


U dient een aantal stappen te volgen:
Stap 1: Zodra we uw boeking ontvangen hebben sturen we u de factuur toe met daarin alle gegevens die u nodig heeft. De factuur dient binnen 7 dagen, nadat deze verstuurd is, betaald te worden. Zodra we uw betaling ontvangen hebben is uw deelname aan de reis 100% gegarandeerd.

Stap 2: Zodra we de volledige betaling hebben ontvangen sturen we u het reisvoucher toe met daarbij aanvullende informatie. Let op: wanneer uw reis binnen 6 weken na boekingsdatum vertrekt dient de volledige reissom binnen 48 uur betaald te worden.

Heb ik een reisverzekering nodig?

Ja, een reisverzekering is verplicht en dient u zelf af te sluiten. Zonder reisverzekering zult u ook niet toegelaten worden op de reis. Het is verplicht om een reisverzekering te hebben, welke annulering, medische onkosten en bagageverlies dekt. Houdt u er rekening mee dat de ShapShap Travel Group en/of haar partners niet verantwoordelijk gehouden kan worden voor welke kosten dan ook, veroorzaakt door enige vertraging van luchtvaartmaatschappijen.

Heb ik een visum nodig?

Waarschijnlijk wel. De meeste cliënten hebben een visum nodig voor elk land dat ze bezoeken in Afrika. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen visa. Het beste advies is om contact op te nemen met de betreffende ambassades of consulaten.

 • De meeste cliënten krijgen visa voor Zuid-Afrika, Namibië, Swaziland en Lesotho gratis aan de grens. Deze informatie kan echter elk moment wijzigen en hier kunnen ook geen rechten aan ontleend worden. Neemt u contact op met de betreffende ambassades of consulaten voor de meest recente informatie.
 • De meeste cliënten zullen een visum nodig hebben voor Kenia, Tanzania, Malawi, Zambia, Oeganda en Mozambique VOORDAT ze reizen naar Afrika.
 • Op dit moment dient u ONLINE een visum aan te vragen voor Kenia.
 • Op dit moment kunt u het visum voor Zimbabwe en Botswana betalen AAN DE GRENS. Dit kost 30-50 US Dollar per persoon. 

Deze informatie dient als richtlijn.

Controleer de reisbeschrijving van uw reis en als u een multiple-entry visum nodig heeft, zorg daar dan (op tijd) voor. Zorg er ook voor dat u nog voldoende lege pagina’s in uw paspoort heeft voor alle stempels en visa die u ontvangt tijdens de reis.

Wat is de gemiddelde leeftijd tijdens een avontuurlijke reis?

Door de aard van een avontuurlijke reis wordt een bepaalde leeftijdsgroep aangetrokken. Ervaring leert ons dat deze reizen het meest geschikt zijn voor, maar niet beperkt tot, reizigers tussen de 18 en 65 jaar. De meeste reizigers op de kampeerreizen zijn rond de 20, 30 en 40 jaar oud. De gemiddelde leeftijd op de hotelreizen ligt in het algemeen hoger. En ja, we hebben ook reizigers die boven de 65 jaar zijn. Sommige operators vereisen een doktersbrief of medisch certificaat voor deze cliënten om te bevestigen dat ze medisch fit genoeg zijn om deel te nemen aan de reis.

Hoe is een groep opgebouwd?

Groepen bestaan uit vrijgezelle mannen en vrouwen, maar ook uit stellen en vrienden. Gemiddeld is de helft man en de helft vrouw. De meeste groepen bestaan uit meerdere nationaliteiten.

Kampeerreizen: groepen verschillen natuurlijk altijd, maar de gemiddelde groepsgrootte tijdens een kampeerreis in Afrika bestaat uit 18 personen. Op sommige kampeerreizen is de maximale groepsgrootte 17 personen. 

Hotelreizen: Er zullen nooit meer dan 20 personen deelnemen aan een hotelreis, behalve als het anders is aangegeven op de pagina van de reis zelf.

Kilimanjaro: het maximum aantal deelnemers is 10 personen.

Wat is het verschil tussen een Kampeerreis en Hotel/ Lodgereis?

In feite zijn beide reizen hetzelfde, met als enig groot verschil dat u tijdens de hotelreis s' avonds in een bed slaapt in een lodge/hotel/permanente safaritent en tijdens de kampeerreis in een tent. Tijdens een kampeerreis zijn er nachten waarbij u overnacht in een tweepersoonskamer. Wij verzorgen de tenten en matrasjes tijdens de kampeerreizen.

Let op: De meeste reizen zijn een combinatie van een hotel- en een kampeerreis, waarbij dus een aantal mensen overnacht in een hotel/ lodge/ chalet en een aantal mensen overnacht in een tent, maar men samen reist in de overland truck. De hotels die gebruikt worden hebben ook goede kampeerplaatsen, dus men overnacht op dezelfde plek. De overland truck blijft bij de kampeerplaats en de maaltijden worden bij de kampeerplaats bereid….op korte afstand van de kamers.

Klik op de link om enkele voorbeelden te zien van de tenten die gebruikt worden en om een beter idee van de hotels/lodges te krijgen.

Hoe vindt het vervoer plaats?

Tijdens de groepsreizen gebruiken we speciaal ingerichte "overland trucks". Tijdens sommige excursies gebruiken we ook open 4x4 safari-voertuigen, boten, kleine vliegtuigjes etc. Klik op de link om voorbeelden van de voertuigen te zien.

Wanneer is de beste tijd om te reizen in Afrika?

Hoe sneller, hoe beter;) De beste tijd om te reizen is tussen juni en oktober. In het algemeen zijn dit de koelere maanden met de kleinste kans op regen. Aangezien tijdens deze maanden de meeste landen op het Noordelijk Halfrond zomervakantie hebben betekent dit dat reizen snel volgeboekt zijn. Om teleurstelling te voorkomen, raden we u aan om zo vroeg mogelijk te boeken.

Voedsel en maaltijden

Eten tijdens een groepsreis door Afrika

Inclusief zijn drie stevige maaltijden per dag (tenzij anders aangegeven). Vegetariërs kunnen in de meeste gevallen ook makkelijk bediend worden en zij staan elke keer weer versteld van het gevarieerde menu. Tijdens onze groepsreizen door Afrika worden de meeste maaltijden door een gids/ kok bereid bij de truck. U zult verbaasd zijn over wat zij kunnen koken op een kampeer kooktoestel.

Onderstaande geeft u een beter idee van wat u kunt verwachten:

 • Ontbijt: Aangezien het ontbijt vaak zeer vroeg in de ochtend plaatsvindt is het simpel maar vullend: thee en koffie, brood en smeersels, muesli, yoghurt, fruit en soms, als er tijd is voor een laat ontbijt, wordt een warm ontbijt geserveerd van bijvoorbeeld roereieren, pap, spek of bonen.
 • Lunch: Lunch wordt vaak geserveerd bij een picknick-plek naast de weg terwijl u onderweg bent naar de eindbestemming van die dag. Aangezien de gidsen slechts ongeveer 45 minuten hebben om iedereen uit de truck te krijgen, de lunch te bereiden en iedereen weer in de truck te krijgen, bestaat de lunch vaak uit sandwiches en salades (rijstsalade/pastasalade/tonijnsalade/groene salade), welke snel en makkelijk bereid kunnen worden en vullend zijn. De kok heeft maaltijdplannen voor elke dag, waar men zich aan dient te houden, zodat er gevarieerde maaltijden worden geserveerd.
 • Diner: De gidsen bereiden heerlijke maaltijden, waarbij de focus ligt op voldoende proteïnen, groenten en koolhydraten. Er worden traditionele maaltijden bereid (barbeque/ stoofmaaltijd/ bobotie (gehakt)/ spaghetti en vis- en kipmaaltijden).

Let op: Alle maaltijden (op zowel de kampeer- als de hotelreizen), die inclusief zijn in de reis zoals aangegeven in het tour dossier, worden bereid bij de overland truck. Dit is een uniek avontuur op zichzelf waarbij u de kans krijgt om te eten onder de sterrenhemel, luisterend naar de geluiden van Afrika om u heen.

Moet ik helpen met kampklusjes?

Tijdens de groepsreizen doen de gidsen het meeste werk. Uw hulp bij klusjes is beperkt- in beurten helpen met afwassen, het opzetten en afbreken van uw eigen tent tijdens de kampeerreis en het pakken van uw tas uit de truck. De gidsen doen de rest.

Hoeveel zakgeld heb ik nodig?

Het is moeilijk te zeggen hoeveel zakgeld u nodig zult hebben voor elke reis. Dit verschilt van persoon tot persoon en is natuurlijk afhankelijk van uw uitgavepatroon. Gemiddeld is € 150 per week voldoende. U kunt meer of minder mee nemen. U heeft zakgeld nodig voor de maaltijden die niet inclusief zijn in de tour prijs en verder voor drankjes, fooien, souvenirs, luchthaventoeslagen en natuurlijk wanneer u deel wilt nemen aan optionele activiteiten. U kunt uw pinpas of creditcard op de meeste plaatsen gebruiken, maar wees hier niet van afhankelijk in Afrika.

Zijn de reizen ook geschikt voor kinderen?

 • 1 - 8 jaar: geen kinderen onder de 8 jaar mogen reizen op onze geplande groepsreizen over land.
 • 8 - 9 jaar: Kinderen tussen de 8 en 9 jaar kunnen alleen *op aanvraag reizen (zie hieronder).
 • Geen kinderen onder de leeftijd van 12 toegestaan ​​op onze tours in Kenia en Oeganda.
 • 10 - 15 jaar: op de meeste van onze geplande groepsreizen over land zullen we op elke tour een maximum van vier kinderen tussen de leeftijden van 10 en 15 jaar accepteren zonder toestemming te vragen aan andere agenten of klanten. Als meer kinderen willen deelnemen aan een tournee zodra het maximum is bereikt, wordt dit toegestaan ​​*op verzoek .
 • Elke reiziger tussen 8 en 16 jaar moet worden vergezeld door een ouder, tenzij ShapShap Travel en haar partners specifieke toestemming hebben verkregen.
 • 17 - 18 jaar: gasten van deze leeftijd mogen met ons meegaan met een toestemmingsbrief van hun voogd. Ze hebben geen ouder nodig om met hen te reizen.

*Op basis van aanvraag betekent dat onze partners, zodra ze hebben bevestigd dat ze deze aanvraag hebben ontvangen, contact opnemen met alle andere reisagenten die cliënten geboekt hebben op de specifieke reisdatum om toestemming te vragen dat het kind/ de kinderen deel kunnen nemen aan de reis. De reisagenten hebben vervolgens 48 uur om hierop te reageren. Wanneer geen reactie wordt ontvangen, wordt het kind/ de kinderen geaccepteerd op de reis.

Wanneer de reactie afwijzend is, zullen wij kijken naar een alternatieve datum of reis voor de familie.

Leeftijdsbeperkingen kunnen van toepassing zijn op bepaalde items die worden vermeld in de respectieve tour activiteiten. Het is belangrijk dat u op de hoogte bent van deze beperkingen voordat u kinderen op tournee bevestigt.

Leeftijd beperkte activiteiten:

 • Kinderen onder de leeftijd van 12 jaar zijn niet toegestaan ​​in de rondleidingen Serengeti, Kenia en Oeganda tijdens onze geplande groepsreizen over land. We staan ​​echter wel kinderen ouder dan 8 jaar toe om deel te nemen aan de Ngorongoro Crater-activiteiten voor dagtochten.
 • Geen kinderen onder de 12 jaar: Nkambeni Morning Walk of de hele dag Drakensberg-wandeling
 • Geen kinderen onder de 13 jaar: Nature Walk at Hlane of the Hlane Rhino Game Drive
 • Een kind moet minstens 14 jaar oud zijn om de Kilimanjaro te beklimmen.
 • Een kind moet 15 jaar of ouder zijn om deel te nemen aan de trekkings activiteit Gorilla en Chimpansee en het Pygmy Village-bezoek.

Waar kan ik ervaringen van andere reizigers vinden?

We zijn ons ervan bewust dat het nogal lastig is om ervaringen met betrekking tot reisbureau’s te vinden, dus hopelijk helpt ons gastenboek u hierbij. Klik op de link hiernaast om te lezen wat een aantal van onze cliënten te zeggen hebben over hun ervaringen.

Wie verzorgt al deze reizen?

We werken direct met alleen de beste touroperators in elk land om er zeker van te zijn dat u de beste waar voor uw geld krijgt en we hopen u de beste service en het beste advies op al uw reisplannen te geven. Alle reizen worden begeleid door goedgetrainde en goedbetaalde reisleiders/ gidsen en chauffeurs en alle reizen zijn Engelstalig.

Hoe zit het met contant geld, wisselkoersen, pinautomaten en credit cards?

In Zuidelijk en Oostelijk Afrika wordt naast de lokale munteenheden ook de US Dollar geaccepteerd. De wisselkoersen voor lokale munteenheden fluctueren nogal regelmatig dus wanneer u van plan bent om gebruik te maken van de lokale munteenheden van de landen die u gaat bezoeken kunt u het beste de wisselkoers nagaan voordat u vertrekt.

Let op: Onderstaande informatie kan wijzigen, maar we controleren het regelmatig. Laat u ons vooral weten wanneer u het gevoel heeft dat de informatie niet meer actueel is.

 • Contant geld: Wanneer u US Dollars heeft, zorgt u er dan voor dat de biljetten geprint zijn na 2008 en dat, indien mogelijk, de biljetten geen scheurtjes of onregelmatigheden vertonen, aangezien u wellicht kunt ervaren dat biljetten dan niet worden geaccepteerd. Vraag aan uw bank om verschillende biljetten, van kleine tot grote bedragen. De kleine biljetten kunt u dan gebruiken voor fooien en de grotere biljetten om rekeningen te betalen. 
  Draag uw geld in een platte geldbuidel tegen uw lichaam aan. Het is een goed idee om een klein bedrag apart te houden, waar u makkelijk bij kunt, indien nodig.
 • Creditcards: De meeste grote steden in Zuidelijk en Oostelijk Afrika hebben creditcard faciliteiten, maar het is mogelijk dat u een toeslag dient te betalen voor het gebruik hiervan. Visa en MasterCard zijn de twee meest geaccepteerde creditcards in Afrika, terwijl Diners en American Express niet overal geaccepteerd worden. Kaarten dienen een chip en pin te hebben wanneer u ze wilt gaan gebruiken bij een pinautomaat. Zorgt u ervoor dat uw bank geïnformeerd is dat u uw kaart gaat gebruiken in een ander land, aangezien ze anders wellicht de kaart blokkeren als ze niet weten dat u aan het reizen bent.
 • Pinautomaten/ bankpassen: bankpassen zijn een goede manier om de lokale munteenheid te pinnen bij aankomst in een nieuw land. Dit is wellicht niet altijd mogelijk, maar in de meeste gevallen is het een optie. Passen dienen een chip en pin te hebben. De bedragen die u pint zijn afhankelijk van de tijd die u zult doorbrengen in het land en wat u daar allemaal wilt gaan uitgeven.
 • Waarschuwing: geld op straat wisselen: U kunt bij aankomst in landen handelaren op straat tegenkomen die zich begeven op de zwarte markt en die u een aantrekkelijkere wisselkoers voor de US Dollar zullen aanbieden dan de banken doen. Probeert u hier geen gebruik van te maken, aangezien het het risico niet waard is en het geen goed idee is om te laten zien hoeveel geld u bij u heeft.