Wat is hoogteziekte?

Gepubliceerd op 6 februari 2019 om 15:44

Wanneer je je voorbereidt voor je beklimming van de Kilimanjaro, ga je zeker iets horen over hoogteziekte. Dus, wat is hoogteziekte en wat kan worden gedaan om het te voorkomen of te behandelen?

Hoogteziekte betekent dat er geen balans is in het bloed en de lichaamsvochten van een klimmer. Hoe uw conditie ook is, het zal niet uw kansen op het krijgen van een of andere vorm van hoogteziekte voorkomen omdat bijna iedereen wel iets van de symptomen hiervan ondervindt: milde hoofdpijn, misselijkheid, moeheid en vermindering van eetlust.

 • Wanneer u van tevoren succesvol heeft geklommen op grote hoogte kan dit een voordeel zijn bij het beklimmen van de Kilimanjaro, maar dit is geen garantie. Het zwaarste gedeelte van de klimtocht is de laatste 6 tot 8 uur die u nodig heeft om de top te bereiken. Dit komt door de hoogte.
 • Door een extra dag toe te voegen (zowel mogelijk bij een privé-beklimming, als bij een groepsbeklimming) boven de 3000 meter op de Kilimanjaro helpt het lichaam zich aan te passen aan de hoogte. Als dit niet past in uw budget, kom dan een dag eerder naar Arusha om in de heuvels van de Kilimanjaro te gaan wandelen (tot 1800 meter). Dit helpt u om te rusten na uw vlucht en om uw lichaam en geest voor te bereiden. 

Tijdens de klimtocht.
De gidsen zijn getraind om uw niveau van welzijn te beoordelen. Als u zich niet goed voelt gedurende de Kilimanjaro beklimming, of u merkt dat een van uw medeklimmers zich niet goed voelt, licht dan uw gids in. U of zij hebben misschien alleen maar steun nodig en motivatie, maar medische assistentie en/ of noodevacuatie kan noodzakelijk zijn. De beste behandeling tegen hoogteziekte is om af te dalen. Uw gids is getraind door KINAPA (Kilimanjaro National Park) om deze beslissing te maken.

Voor uw veiligheid.
U dient beslist niet op hoogte te klimmen tegen uw doktersadvies in. U dient ook niet op hoogte te klimmen boven 3500 meter als u zwanger bent, ademhalingsproblemen heeft, een zere keel heeft, verkouden bent, als u hoest, bij een verhoogde temperatuur, of wanneer uw neus bloedt. Mensen die een laseroperatie op hun ogen hebben gehad, kunnen hun zicht zien veranderen boven de 4500 meter.

 • Voor uw welzijn tijdens de klimtocht dient u genoeg water te drinken (3 tot 4 liter per dag), regelmatig energierijke maaltijden te eten (welke de bergkok zal bereiden) en energiesnacks.
 • Als onderdeel van de betalingen voor de klimtocht aan het nationale park is er ook een bedrag dat u betaalt voor de reddingsbrigade op de berg. Het is KINAPA's verantwoordelijkheid om gewonde of zieke klimmers naar de ambulance te brengen.
 • De dichtstbijzijnde ongeluk- en noodgevallen faciliteit is in Moshi. Zij hebben de faciliteiten om ernstige hoogteziekte te behandelen.
 • De gidsen zijn allen door KINAPA getraind met allen een behoorlijke ervaring op de verschillende routes op de berg. 
 • De gidsen zijn er aan gewend om hoogteziekte te herkennen. Voorbeelden van symptomen zijn een tekort aan zuurstof, misselijkheid, lichthoofdigheid, slapeloosheid, afgenomen mentale helderheid en uitputting. De enige echte manier om hoogteziekte tegen te gaan is om zo snel mogelijk af te dalen naar 3000 meter. Dit kan gebeuren met behulp van de teamleden of als het nodig is door een berg reddingsteam. Klimmers herstellen in het algemeen zeer snel wanneer ze zijn afgedaald. 
 • Communicatie naar de parkopzichters gaat via mobiele telefoons. 
 • Gidsen dragen een basis eerste hulp kit.
 • Door middel van een dagelijkse briefing zult u geïnformeerd worden over de condities op de berg en de dagelijkse planning. 
 • U dient zelf een reisverzekering af te sluiten en u dient er voor te zorgen dat klimactiviteiten en repatriatie gedekt zijn. 
 • De medische infrastructuur in de grote steden is ver van de Kilimanjaro. Daarom is een dekking in uw verzekering voor medische evacuatie noodzakelijk wanneer een medisch noodgeval zich voordoet. In Tanzania verstrekt de regering geen noodhulp en dit wordt dan ook uitgevoerd door specialistische organisaties.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.